Vliesgevel
Een vliesgevel is een gevel voor een gebouw die geen dragende functie heeft. De vliesgevel is vooral ter decoratie en ter verhoging van het woon- of gebruikersgenot van het gebouw. De enige belasting die de vliesgevel ondervindt is zijn eigen gewicht plus uiteraard de belasting door de elementen, zoals voornamelijk wind, maar in sommige gebieden ook regen en sneeuw. De constructie heeft zelf geen dragend vermogen en geeft de krachten die het te verdragen heeft af aan het gebouw waaraan de vliesgevel is bevestigd, die het op zijn beurt weer afgeeft aan de daarvoor bestemde fundering.
Hoe kun je een vliesgevel goed isoleren?
Een vliesgevel bestaat vaak vooral uit glas. Glas is een materiaal dat van nature heel veel warmte doorlaat en dus uit isolerend oogpunt heel inefficiënt is. Toch vinden veel mensen een glasgevel mooi. Wanneer er een vliesgevel aanwezig is, doet men er dan ook goed aan deze goed te isoleren met HR++ of zelfs HR+++ isolatieglas. Op deze manier gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu, er hoeft immers minder gestookt te worden om de ruimte warm te krijgen of te houden, alsook voor het woongenot. Een slecht geïsoleerde ruimte is veel minder aantrekkelijk om te vertoeven dan een goed geïsoleerde ruimte door de verspreiding van de warmte en soms de aanwezige tocht.
Kunnen vliesgevels ook ter isolatie dienen?
Vliesgevels kunnen zelf ook gebruikt worden om te isoleren. Doordat er als het ware een extra wand tegen de gevel wordt geplaatst, komt de ergste kou en warmte niet het gebouw binnen, en blijft het dus behaaglijk. Vooral in ruimten die erg in de wind staan kan dit een nuttige toepassing zijn. Deze toepassing kan eventueel worden gebruikt samen met de praktische toepassing.