Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren met glaswol

Glaswol is isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van zand en gerecycled glas. Het is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland. En dat is geen wonder. Omdat het niet kan branden of oplossen in water, is glaswol zeer geschikt om als bouwmateriaal te gebruiken. Bovendien is het materiaal niet duur, isoleert het erg goed en kan het makkelijk in smalle ruimtes gebruikt worden. Wel moet er beschermende kleding gedragen worden door degene die met glaswol werkt, omdat het materiaal onder andere jeuk en irritatie kan veroorzaken. Werkhandschoenen en een stofmasker kunnen dit voorkomen.

Glaswol isolatiemateriaal

Hoe wordt glaswol verwerkt?

De verwerking van glaswol is niet moeilijk. Je kunt het knippen met een schaar of snijden met een mes. Vervolgens kun je het vouwen en het gebruiken om een ruimte mee op te vullen. Met nietjes of spijkertjes kun je het vastzetten.

Hoe werkt glaswolisolatie?

De structuur van glaswol is driedimensionaal, waardoor lucht wordt ingesloten tussen de vezels. Daardoor kan het niet meer circuleren en warmte afvoeren. Op die manier wordt een isolerende luchtlaag gevormd. Er bestaat ook glaswol met een laagje bekleding, wat kan worden gebruikt om een dampdichte isolatielaag voor een zolder te maken. Aan de buitenkant waar de warmte zit moet een dampremmer aangebracht worden, zodat er geen condensatie plaats kan vinden die voor vochtproblemen in het dak zorgt. Wel is glaswol zonder dampdichte isolatielaag makkelijker te verwerken omdat het veel flexibeler is.

Glaswol op rol

Glaswol aanbrengen

Glaswol is isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van zand en gerecycled glas. Het is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland en België en het is te koop in elke bouwmarkt.

Is het moeilijk om glaswol aan te brengen?

Zowel professionals als leken kunnen goed met glaswol isoleren. De verwerking van glaswol is zeer eenvoudig. Je kunt het materiaal knippen met een schaar of snijden met een mes. Daarna kun je het vouwen en het aanbrengen om een ruimte mee op te vullen, bijvoorbeeld aan de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte van de woning. Voor dakisolatie kun je de wol gebruiken aan de binnenkant en om tussenmuren te isoleren. Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt. Hoewel glaswol waterafstotend is, neemt de isolatiewaarde af als het nat is.

Is het veilig om glaswol aan te brengen?

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland. Gezien het feit dat het materiaal niet kan branden of oplossen in water, is het logisch dat glaswol zeer geschikt is om als bouwmateriaal te gebruiken. Bovendien is het materiaal niet duur, isoleert het erg goed en kan het eenvoudig in smalle ruimtes gebruikt worden. Glaswol aanbrengen is echter niet geheel risicoloos, omdat het onder andere jeuk kan veroorzaken. Daarom is het voor degene die met glaswol werkt van groot belang om beschermende kleding te dragen.

Glaswol kopen

Glaswol, isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van zand en gerecycled glas, is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland. Het is te koop in elke bouwmarkt. Je kunt glaswol krijgen in grote dikke rollen of in handzame platen die je makkelijk kunt verwerken.

Wat zijn merknamen voor glaswol?

In de glaswolproducten zijn er twee bekende kwalitatief goede merken, namelijk Isover en Knauf. Rockwool is echter geen merknaam voor glaswol. Dit is een product dat op basis van steenwol is gemaakt.

Wat is de prijs van glaswol?

Een oppervlak van 1 vierkante meter kost ongeveer €11 euro bij een dikte van 10 centimeter. Vaak wordt glaswol op internet goedkoper aangeboden dan in bouwmarkten, alhoewel het vaak materiaal van een mindere kwaliteit betreft.

Waar moet je op letten als je glaswol koopt?

Als je glaswol koopt, is het verstandig om te letten op de dikte. Dik materiaal isoleert beter dan dun materiaal, logisch. Glaswol in handzame platen is 7,5 tot 14,5 centimeter dik. Glaswol in grote dikke rollen is 14 tot 22 centimeter dik. Voor een hellend dak is een minimale dikte van 15 centimeter vereist, maar voor een tussenmuur voldoet een minder dikke laag eveneens. Door voor minder dik glaswol te kiezen kun je kosten besparen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten