Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Koude brug

Als een gebouw goed geïsoleerd is en je toch te maken hebt met bovenmatig warmteverlies, dan kan er sprake zijn van een koude brug of thermische brug. Door middel van geleiding verdwijnt via de koude brug de warmte via niet goed geïsoleerde delen van de binnen- naar de buitenruimte.

Wat zijn de gevolgen van een koude brug?

Koude bruggen kunnen de oorzaak zijn van een groot verlies aan warmte. Hierdoor kunnen stookkosten oplopen. Daarnaast is het zonde van de energie. Ook kan op de plaats waar de koude brug zich bevindt het vocht dat in de ruimte is condenseren. Op die manier krijg je lelijke vochtplekken op muren en plafonds. Ook kunnen schimmels ontstaan en kan het bovendien op den duur schadelijk zijn voor je gezondheid.

Waar ontstaan koude bruggen?

Koude bruggen ontstaan op de plek waar een goed thermisch geïsoleerd deel overgaat in een slecht geïsoleerd stuk. Dit komt het meest voor bij geïsoleerde muren die overgaan naar een vloer. Een koude brug ontstaat wanneer de isolatie van de muur niet overgaat naar de vloer. Ook kan bouwafval en puin zorgen voor een ophoping van vuil dat weer voor een koude brug kan zorgen. Ook cementbaarden worden gezien als vervuiling.

Hoe voorkom je koude bruggen?

Al tijdens de ontwerpfase van een huis of wanneer je een isolatieplan bedenkt, kan een mogelijke koude brug worden gesignaleerd en kan het plan en het ontwerp worden aangepast. Je kan bij een bestaande situatie door middel van thermografie een koude brug ontdekken (zie ook endoscopisch onderzoek). De temperatuur van het oppervlakte van een koude brug is beduidend lager dan de omgevingstemperatuur.

Hoe verhelp je koude bruggen?

Indien je eenmaal een koude brug in huis hebt, dan is de beste oplossing hier een specialist bij te betrekken. De oplossing voor het probleem is afhankelijk van de plaats waar de koude brug zich bevindt. Om onnodig warmteverlies te voorkomen moet je zeker iets aan de koude brug laten doen. Je energierekening gaat dan zeker naar beneden, dus het levert uiteindelijk wat op.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten