Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie plaatsen

In Vlaanderen gebruiken we spouwmuren om woningen beter te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige muren met hiertussen een holle ruimte. De holle ruimte noemen we de spouw, de muur aan de buitenzijde van de woning de buitenmuur en de muur aan de binnenzijde de binnenmuur.

Hoe isoleer je de spouwmuur?

De spouwmuur biedt zonder isolatie al een redelijke isolerende capaciteit. De muur laat immers geen vocht door, maar er gaat nog wel warmte verloren doordat de muur aan de buitenzijde warmte afgeeft. Middels spouwmuurisolatie kan dit voorkomen, of in ieder geval verminderd worden, waardoor de woning beter geïsoleerd wordt. De spouwmuurisolatie moet, zoals de naam al zegt, in de spouw worden geplaatst; de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Voor spouwmuurisolatie wordt er vaak steenwol, polystyreen, polyurethaan (kortweg PUR genoemd), glaswol of resolhardschuim (gebaseerd op hars) gebruikt. Er wordt ook nog gebruik gemaakt van folies om het effect van de isolatie te vergroten.

Het isoleren van lege spouwmuren kan redelijk eenvoudig. Hiervoor worden gaten in de muur geboord, en door deze gaatjes kan er isolatiemateriaal naar binnen worden gespoten. Als de spouw volledig opgevuld is kunnen de gaatjes weggewerkt worden en is er van het hele proces niets meer te zien.

Veel mensen proberen dit vaak zelf te doen, wat ook zeker mogelijk is doordat het materiaal gewoon bij onder andere de bouwmarkten verkrijgbaar is. Aanbevolen wordt om het door een professional te laten doen of op z’n minst extra informatie in te winnen over het proces. Spouwmuren die op een onjuiste wijze van isolatie zijn voorzien, kunnen tal van vochtproblemen geven.

Is het de moeite waard om spouwisolatie te plaatsen?

Het plaatsen van spouwmuurisolatie moet als een investering gezien worden, maar wel als een investering die zeker terugverdiend kan worden. Veel huishoudens zijn elk jaar weer veel geld kwijt aan stookkosten, wat vaak komt door onvoldoende of onjuist aangebrachte isolatie. Met een goede isolatie van de spouwmuur kan dit voorkomen worden en kan er flink wat geld worden bespaard. Er komt bovendien minder kou en vocht naar binnen, wat het wooncomfort sterk vergroot.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten