Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thermografische inspectie

Een thermografische inspectie is een inspectie waarbij men vooral let op de temperatuur. Deze temperatuur wordt in kaart gebracht met behulp van een infrarood camera die de temperatuur van objecten vast kan leggen.

Waar kan thermografie handig voor zijn?

Thermografie wordt vooral veel toegepast als het gaat om isolatie. Dan is bij uitstek temperatuur van belang en kan eenvoudig worden gezien of er plaatsten zijn waar warmte weglekt of juist warmte binnenkomt. Misschien is een bepaald deel van de muur niet geïsoleerd of onvoldoende goed geïsoleerd; dergelijke zaken zijn met thermografie snel en eenvoudig te herkennen. Ook als het gaat om lekkages kan thermografie handig zijn. Aangezien water verkoelend werkt zal een lekkage vaak duidelijk te zien zijn op beelden van een infrarood camera. De oorzaak wordt dan over het algemeen met een dergelijke camera ook sneller gevonden dan zonder camera.

Alternatieven

Een voorwaarde voor het gebruik van thermografie is uiteraard dat er verschil in temperaturen aanwezig is. Als twee objecten even warm zijn, zal er geen verschil tussen die twee objecten te zien zijn en heeft thermografie dus ook geen meerwaarde. Als een waterlekkage dusdanig langzaam is dat het water tegen de tijd dat het gesignaleerd wordt al tot de omgevingstemperatuur is opgewarmd, zal het lek met een warmtecamera ook niet gevonden kunnen worden.

Een alternatief voor thermografie is door gebruik te maken van een videoscope, een soort endoscoop in de bouw (zie endoscopisch onderzoek). Hiermee kan op de lastig te bereiken plekken alsnog worden gekeken met een kleine camera. Wanneer er op die plekken problemen aanwezig zijn, kunnen die dus alsnog worden gelokaliseerd en daarna verholpen. Een ander alternatief is ook nog het meten van de luchtdichtheid. Koude lucht is dichter dan warme lucht, waardoor ook dit een indicatie van bijvoorbeeld gebrekkige isolatie kan geven. Aangezien dergelijke meetapparatuur geen visuele indicatie kan geven is een thermografische oplossing echter over het algemeen duidelijker.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten