Isolatie kopen

Wil je flink besparen op je energierekening, dan is isoleren een goede investering. Om er zeker van te zijn dat je de juiste isolatie aanschaft, kan je advies vragen bij een isolatiebedrijf. Dit bedrijf levert en bevestigt de materialen. Dit kan een voordeel zijn omdat je dan zeker weet dat het goed gebeurt, een nadeel is dat het duurder is dan wanneer je het zelf doet. Je kan daarom ook informatie inwinnen bij diverse winkels.

Wat wil je isoleren?

Je kan de hulp van een isolatiebedrijf inschakelen om vooraf te bepalen wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis en welke soorten isolatie daar het beste bij passen. Bij het kopen van isolatie is het belangrijk dat je weet wat je wilt isoleren en waarom. Voor een dak bijvoorbeeld heb je andere isolatie nodig dan voor een vloer. Ook is er verschil tussen geluidsisolatie en thermische isolatie en speciaal materiaal tegen tocht. Zodra je dit helder hebt, en je besluit om het isoleren zelf te doen, kan je bijvoorbeeld naar een bouwmarkt.

Hellend dak isoleren

Bij welke bouwmarkten kun je terecht?

In Vlaanderen zijn diverse winkels en bouwmarkten die isolatie verkopen. De meeste hebben een behoorlijk assortiment. In vrijwel alle winkels kan naast het meest bekende isolatiemateriaal glaswol, ook gekozen worden uit bijvoorbeeld steenwol en polystyreen. In deze winkels of bouwmarkten is altijd wel een medewerker aanwezig die je op deskundige wijze kan adviseren welk isolatiemateriaal je het beste kan aanschaffen. Daarnaast kan je natuurlijk ook online isolatie kopen. Zeker wanneer je weet hoe je het isolatiemateriaal moet verwerken is dit een goede optie.

Waarom isoleren?

Bij de individuele voordelen vinden we natuurlijk in de eerste plaats het financiële aspect van goede isolatie terug. Hoewel woningisolatie in eerste instantie geld zal kosten, brengt het na verloop van tijd heel wat besparingen met zich mee. Logisch, want isolatie beschermt het huis tegen kou, warmte en vocht. Wie goed isoleert zal dus heel wat minder energie moeten verbruiken om de temperatuur in huis aangenaam te houden.

 • Besparen op de stookkosten
 • Goed voor het milieu
 • Waarde van woning verhogen
 • Wooncomfort in de woning verbeteren, namelijk minder tocht en minder geluidsoverlast van buiten

Vooroordelen

Er bestaan een aantal vooroordelen over isolatie, deze willen we graag ontkrachten.

 1. Zorgt isolatie voor vochtproblemen in huis?

  Isolatie levert geen vochtproblemen in huis op. Vochtproblemen ontstaan wanneer een woning slecht geventileerd wordt. Daardoor kunnen vochtplekken, schimmels, onaangename geuren, ademhalingsproblemen, allergieën en huismijt ontstaan. Deze problemen kun je makkelijk oplossen door een raam open te zetten of door ventilatiemogelijkheden in je huis aan te brengen.

 2. Kan een woning te goed geïsoleerd zijn?

  Een te goed geïsoleerde woning bestaat niet. Hoe meer een huis geïsoleerd is, hoe beter de warmte wordt vastgehouden en hoe minder gasverbruik, stookkosten en CO2-uitstoot ontstaan. In dit opzicht kan dus nooit sprake zijn van een overgeïsoleerd huis. Wel is isolatie een investering die geld kost en bestaat er een punt waarop betere isolatie niet meer terugverdiend kan worden met een besparing op kosten. Isolatie is dus niet onbeperkt rendabel. Vb. heb je HR++ glas en wil je triple glas (dus HR+++ glas)? Dan wegen de kosten niet op tegen de extra isolering die triple glas biedt. De extra besparing per jaar is simpelweg te klein. Zie ook 'Wat is triple glas?' en dubbel glas.

 3. Isoleren dikke materialen beter dan dunne materialen?

  Om het juiste isolatiemateriaal te kiezen, is het verstandig om te letten op de lambda-waarde. Dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de lambda-waarde van het materiaal is, hoe meer warmte het materiaal geleidt. Materialen met een lage lambda-waarde isoleren dus beter dan materialen met een hoge lambda-waarde. Het kan zijn dat een dun materiaal een lage lambda-waarde heeft en beter isoleert dan dik materiaal. De dikte bepaalt dus niet in hoeverre een isolatiemateriaal geschikt is, maar de lambda-waarde.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven